Misschien herken je wel een van deze scenario's. Je internetaanbieder komt het internet aansluiten en je gaat vol spanning de eerste keer verbinden. Netflixen gaat niet vlekkeloos en als je een andere ruimte binnenloopt, kan je al helemaal niet meer surfen.

Hetzelfde gebeurt bij telefonie. In veel net opgeleverde gebouwen valt het bereik weg zodra je binnenwandelt. Bellen en surfen via mobiele data is al helemaal optie …

Tja, hoe komt dat?

Isolatienormen zijn zoveel strenger dan 20 jaar geleden

De dag van vandaag doen we aan 'over-isoleren'. We sluiten bij wijze van spreken onze woning hermetisch af om de beste energieprestaties te verkrijgen en te voldoen aan alle normen. Driedubbel glas, geïsoleerde buitenmuren … alle dragen ze bij aan het blokkeren van draadloze signalen.

We zijn steeds meer geconnecteerd

Het toenemende aantal verbonden apparaten stijgt in sneltempo. In 2050 voorspellen studies dat een gemiddeld gezin meer dan 50 geconnecteerde apparaten zal bezitten in een huishouden. 50! En allemaal maken ze gebruik van internet en of draadloos internet.

Is de aanwezige infrastructuur niet performant, dan blijven frustraties niet uit.

Internet is vaak de laatste stap in het bouwproces

De woning is opgeleverd, tijd voor de internetprovider om te komen aansluiten. Vaak zal dat in de hightech technische ruimte gebeuren. En daar kan het probleem beginnen. Als er niet is nagedacht over het netwerk tijdens het bouwen, zal het plaatsen van de aansluiting in de technische ruimte je geen degelijk internet opleveren.

Studiebureau technieken, maar dan voor internet en connectiviteit

Er worden studies gedaan voor stabiliteit, omgevingsstudies, zelfs studies voor licht … Maar studies voor connectiviteit? Neen, daar is tot op heden te weinig aandacht voor. Dat is vreemd aangezien we geconnecteerder zijn dan ooit, we zijn of willen 24/7 bereikbaar zijn en kunnen genieten media. Streamen neemt het klassieke tv-kijken over en videobellen behoort tot het nieuwe normaal.

Bij AMPLR proberen we te sensibiliseren, we willen de markt duidelijk maken dat het noodzakelijk is grondig na te denken over connectiviteit in de woning/kantoor. En dat vanaf het begin van het bouw- of verbouwingsproces.