Vraag jij je af waarom je wifisignaal ondermaats is? Misschien is één van onderstaande tien punten wel de oorzaak.
Zit je na het lezen van dit artikel nog met vragen? Contacteer ons vrijblijvend voor advies via amplr.be.

De buren

Neen, we bedoelen niet dat je buren meesurfen op je netwerk, maar wel dat hun wifinetwerk dat van jou kan verstoren. Dit fenomeen komt vaak voor op plaatsen die dichtbevolkt zijn zoals appartementsgebouwen, rijhuizen …

Wifi gebruikt zowel de 2.4 GHz-band als de 5 GHz-band. De meeste huishoudapparaten functioneren op 2.4, dat wil zeggen dat de capaciteit op die band onder druk staat.

Het optimaliseren van het kanaal kan al een oplossing bieden. Maar slimme bandsturing (door onze wifitoestellen) zal de kwaliteit van het signaal aanzienlijk verbeteren!

Meerdere draadloze netwerken in je woning

We zien vaak dat mensen meerdere wifinetwerken hebben in hun woning, uitgestuurd door diverse apparaten. Ook dat zorgt voor verminderde kwaliteit, en het is misschien zelfs nog nefaster dan het netwerk van de buren.

Vaak is het opzetten van één wifinetwerk en één gastennetwerk meer dan voldoende.

Bluetooth

Terug te vinden in hoofdtelefoons, toetsenborden en muizen. Bluetooth gebruikt een technologie die we ‘frequentiehoppen’ noemen. Het springt gemakkelijk 1600 keer per seconde rond de 2.4 GHz-band (de meest verzadigde bandfrequentie voor wifi!).

Het constant dansen rond de 2.4 GHz-band zorgt ervoor dat bluetooth een enorme impact kan hebben op de kwaliteit van je wifisignaal. Vertraging en packetloss zijn het gevolg.

Wisselen van kanaal heeft hier geen zin want bluetooth ‘hopt’ over alle kanalen.

Babyfoons, walkie-talkies en andere radio’s

Dit soort toestellen maakt gebruikt van dezelfde frequentie als de oudere wifistandaard 802.11 b/g/n. Wat wil zeggen dat ze dus ook een stoorzender zijn op de 2.4 GHz-band.

Aangezien ze geen gebruik maken van wifi, houden ze dus ook geen rekening met het verkeer op die band.

Microgolfoven

Zoals de naam doet vermoeden, stuurt dit toestel microgolven uit. Normaal gesproken zijn dergelijke apparaten goed afgeschermd, maar een kleine lekkage van zulke golven volstaat om de 2.4 GHz-band onbruikbaar te maken.

Diverse materialen en hun invloed op het signaal

Wifi gaat niet door het sleutelgat en kijkt niet om de hoek. Objecten kunnen het signaal blokkeren. Soms is het al voldoende om het obstakel te verplaatsen om het wifisignaal zijn vrije loop te laten gaan. Andere obstakels zijn moeilijker te verwijderen (bv een muur, deur of raam). In dit geval is het aangeraden meerdere wifitoegangspunten te plaatsen die met elkaar communiceren om een perfecte dekking te voorzien.

Beton en bakstenen muren

Het signaal wordt snel zwakker/onbestaand als het door betonnen of bakstenen muren moet gaan. Het wordt al helemaal een ramp als het gewapend beton is.

Houten of gyproc muren

Hoewel het signaalverlies minder is dan bij beton, kan hout en gyproc het signaal ook enorm verzwakken.

Metaal en vloerverwarming

Nieuwbouwwoningen of woningen met vloerverwarming zijn nefast om een goed wifisignaal te verspreiden doorheen de woning. Metaal werkt als een schild en zal het uitstralen van wifi volledig blokkeren. Zit je draadloos toegangspunt in een metalen kast? Get it out of there, ASAP!

Water

Staat er een gigantische aquarium in de ruimte waar het wifisignaal door moet? Dan kan je wel voor een verrassing komen te staan. Waterleidingen en grote volumes water zijn ook nefast voor de kwaliteit van je wifisignaal.

Televisietoestellen

Misschien wel de meest voorkomende als het gaat om het afzwakken van het wifisignaal: een modem/router/draadloos toegangspunt dat direct achter de televisie wordt geplaatst …

AMPLR heeft de oplossing

Kortom, er zijn heel wat factoren die de kwaliteit van je wifisignaal drastisch kunnen omlaag halen. Gelukkig zijn er ook oplossingen.

Bij AMPLR zijn we expert in het analyseren, optimaliseren en installeren van draadloze en bedrade netwerken. Heb je advies nodig? Dan helpen we je graag verder!